Svensk Motoroptimering

Att motoroptimera sin bil, eller att trimma bilen som det även kallas, görs av olika anledningar. Vissa motoroptimerar sina bilar för effektens skull medan andra fokuserar mer på styling och ett rejält ljud. Det är viktigt att trimma sin bil hos en legitim verkstad för att nå bästa resultat och göra en laglig motoroptimering.

Innan man trimmar sin bil finns det en del att läsa på om.

Vad är tillåtet vid motoroptimering?

För att det ska vara lagligt att köra bilen efter en motoroptimering krävs det att du fått intyg på att motoroptimeringen är godkänd. Efter att du optimerat motorn på din bil ska den registreringsbesiktigas. Detta kräver ett intyg från din biltillverkare om att den uppdaterade effekten på bilen är godkänd efter en motoroptimering. Intyget kan dock vara svårt att få.

Gäller försäkringen efter en motoroptimering?

Om du har motoroptimerat bilen och den är trimmad gäller inte längre maskinskadeförsäkringen för skador på bilen. Har motoroptimeringen utförts av återförsäljaren gäller dock försäkringen. Flera försäkringsbolag meddelar även att om skadan inte är kopplad till motortrimningen kan försäkringen fortfarande gälla, som exempelvis om ett batteri inte tar laddning.

Motoroptimera med chiptrim

En chiptrimning betyder att programvaran i styrdatorn modifieras. Programvaran modifieras för att få högre effektuttag samt bättre bränsleekonomi. Med chiptrimning kan man även skräddarsy specialfunktioner som inte går att få med de vanliga trimboxarna som erbjuds på marknaden.

Behöver bilen ombesiktigas efter en motoroptimering?

Efter en motoroptimering krävs en ny registreringsbesiktning som kräver godkännande för att motoroptimeringen i fråga ska vara certifierad för just din bilmodell. Har du inte fått detta godkännande och du ertappas med en trimmad motor kommer du få böter samtidigt som du måste återställa motorn och sedan besiktiga bilen på nytt.